Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate - Blog, Wydarzenia, Recenzje, Nowości, Promocje

Blog o zaletach yerba mate (ostrokrzew paragwajski) oraz co to jest bombilla, tykwa, palo santo, matero


Yerba Mate Sklep

Skład chemiczny

Związki chemiczne w yerba mate

Ostrokrzew paragwajski, z którego suszu przygotowuje się popularny napar yerba mate, jest rośliną o bardzo bogatej budowie chemicznej. Dzięki temu, picie yerby w niezmienionym praktycznie stanie (tradycyjny sposób picia), rozniosło się na cały świat, zdobywając rzesze fanów. Zajrzyjmy w głąb zielonych listków ostrokrzewu i przyjrzyjmy się związkom czynnym obecnym w Zielonym Złocie Indian Południowej Ameryki!

Odświeżające i pobudzające – alkaloidy ksantynowe, polifenole, saponiny

Na pierwszy plan wysuwa się oczywiście stymulująca kofeina – nazywana w yerbie mateiną. To jeden z 3 alkaloidów ksantynowych, jakie znajdziemy w yerba mate. Oprócz kofeiny, znajdują się tam także w mniejszej ilości: teofilina oraz teobromina. Teofilina, znana z herbaty, pogłębia oddech, rozkurczając mięśnie gładkie oskrzeli. Teobromina poprawia krążenie krwi, powoduje uczucie radości i rozluźnienia. Wymienione ksantyny działają moczopędnie, przyczyniając się do oczyszczania organizmu z toksyn i metali ciężkich. Podobne funkcje spełnia wysoka zawartość polifenoli w yerba mate – inaczej zwane antyoksydantami. Neutralizują wolne rodniki, powstałe w organizmie na skutek zanieczyszczeń, nieodpowiedniej diety i stresu. Odmładzają, odświeżają, dając piękny wygląd skórze, paznokciom oraz włosom. Antyoksydanty sprawiają, że nasza twarz rozświetlona jest blaskiem! Oczywiście, jeśli piciu yerby towarzyszy też zdrowy tryb życia i świeże owoce i warzywa. W poprawie metabolizmu i wchłanialności pokarmów, pomogą zawarte w yerba mate saponiny. Oczyszczają jelita, rozluźniają mięśnie i działają niczym katalizator dla innych ziół, które pijemy wraz z yerbą (wzmacniają ich działanie).

Odżywienie organizmu z yerba mate – minerały, witaminy, węglowodany, enzymy

W liściach ostrokrzewu zawarty jest również kompleks niezbędnych do życia witamin: B1(tiamina), B2 (rybofawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B12 (cyjanokobalamina) oraz A, C, E, H. Znajdziemy w yerbie, także wspierające sole mineralne: magnez, sód, potas, żelazo, siarka, miedź, mangan, fosfor, krzem, cynk.

Oprócz tego, yerba mate zawiera dozę węglowodanów, zależną od rodzaju suszu – mniej będzie w dymionych yerbach, te świeższe będą miały więcej węglowodanów oraz słodyczy w smaku. Węglowodany odpowiedzialne są także za wytwarzanie polifenoli oraz reakcje enzymatyczne – podczas utleniania kolor listków zmienia się na ciemniejszy. Pigmenty zaś to substancje, dzięki którym kolor się zmienia lub przesiąka choćby do naczynka, z jakiego popijamy yerba mate.

Związki czynne obecne w yerbie współpracują ze sobą, składając się na unikatowe działanie naparu z ostrokrzewu. Wiele z nich wychodzi na pierwszy plan w wyniku określonej produkcji suszu, albo przy sposobie zaparzania. Yerba mate działa wszechstronnie na organizm i psychikę człowieka, pozwalając nie tylko odżywić się na poziomie komórkowym, pobudzić do działania i poprawić koncentrację, ale też zmienić nawyki na zdrowsze i odnaleźć więcej radości w codziennym życiu.

Proudly powered by WordPress.org Theme developed with WordPress Theme Generator
Copyright © Yerba Mate Blog. All rights reserved.