Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Yerba Mate - Blog, Wydarzenia, Recenzje, Nowości, Promocje

Blog o zaletach yerba mate (ostrokrzew paragwajski) oraz co to jest bombilla, tykwa, palo santo, matero


Yerba Mate Sklep

Naczynia przygotowanie curado

Owoc tykwy, z którego wykonywane są naczynka do picia yerba mate (matero), wymaga przed pierwszym użyciem specjalnego przygotowania. Ten proces nazywa się „curado” i w zależności od rodzaju przeprowadzonego „curado”, nasza tykwa będzie nadawać yerbie smak gorzki lub słodkawy. Ponieważ jest to naturalne tworzywo, wielu mateistów wybiera właśnie picie yerby z tykwy, aby uzupełnić smak naparu, dodać mu mocy i obcować z matero bliskim naturze.

Curado tykwy – smak gorzki

Generalnie tykwa jest bardzo gorzka i jeśli nie przygotujemy jej przed pierwszym piciem, napar będzie zdominowany przez gorycz, a dodatkowo – przeczyszczający. Dlatego właśnie należy wykonać curado. Najpierw wsypujemy do tykwy susz zużytej yerba mate (fusy), zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu wysypujemy fusy oraz wydrążamy dokładnie tykwę w środku. Nasiąknięte wodą ścianki robią się miękkie i można sprawnie usunąć pozostałości miąższu owocu i pestki. Wydrążoną tykwę zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Kiedy już stwardnieje i wyschnie – można pić w niej pyszną, goryczkową yerba mate. Jeśli warstwa miąższu jest gruba, warto powtórzyć ten proces.

Curado tykwy – smak słodki

Aby tykwa oddawała yerba mate słodkawy smak, curado wykonujemy według następującej receptury. Zalewamy naczynko gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, aby potem wylać wodę i oskrobać nasiąknięte ścianki z miąższu. Po skrobaniu, należy wsypać dwie łyżeczki cukru oraz zalać je niewielką ilością wody i zatkać górę tykwy, by nią potrząsnąć. Kiedy cukier oblepi dokładnie ścianki matero, odstawiamy je na chwilę do wyschnięcia. Gdy jest sucha, umieszczamy w jej wnętrzu dwa małe lub jeden większy węgielek trybularzowy (naturalny i podpalony) i ponownie potrząsamy (bez zakrywania góry). Cukier wnika tak w ścianki tykwy. Po usunięciu węgielków trzeba wsypać do ok. połowy naczynka yerba mate (świeżą lub fusy), zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 24 godziny, a po upływie tego czasu ponownie wydrążyć i pozwolić tykwie wyschnąć. Po przeprowadzeniu takiego curado, nasza tykwa będzie dodawać yerba mate słodkiego posmaku!

Proudly powered by WordPress.org Theme developed with WordPress Theme Generator
Copyright © Yerba Mate Blog. All rights reserved.