Algarrobo – jeden z gatunków drewna z którego wykonuje się naczynia do yerba mate.
Alpaka – srebrzystobiały stop miedzi, niklu i cynku nazywany ze względu na wygląd „nowym srebrem”.
Barbacua – prażona yerba mate.
Boldo – roślina zielna dodawana do yerba mate. Reguluje trawienie.
Bombilla – rurka zakończona sitkiem (różnej konstrukcji) przez którą pije się yerba mate. Najczęściej wykonana ze stali nierdzewnej srebra lub bambusa.
Calabaza – (hiszp. dynia) – określenie na naczynie do yerba mate wykonane z owocu tykwy.
Cedron – werbena cytrynowa, roślina o cytrynowym aromacie używana jako dodatek do yerba mate.
Chimarrao – bardzo drobno mielona brazylijska yerba mate.
Cocido – potoczne określenie yerba mate w saszetkach zaparzaną jak klasyczną herbatę.
Compuesta – yerba mate z dodatkiem innych ziół np. mięty, werbeny cytrynowej, boldo lub rumianku.
Con bajo contenido de polvo – yerba mate o niskiej zawartości pyłu.
Con palo – (hiszp. z patyczkami) – określenie to oznacza, że dany gatunek yerba mate zawiera listki z dodatkiem drobnych patyczków.
Curado – impregnowanie tykwy, hartowanie i przygotowanie naczynia przeznaczonego do yerba mate.
Despalada – zwyczajowe określenie yerby bez patyczków, yerba mate despalada należą do najmocniejszych.
Durazno – hiszp. brzoskwinia.
Elaborada – yerba mate zawierająca nie mniej niż 65% wysuszonych liści i nie więcej niż 35% patyczków. Określenie to dotyczy gatunków yerba mate poddanych specjalnej selekcji i obróbce (elaborar – hiszp. wypracowany, „doszlifowany”).
Erva mate – brazylijska nazwa yerba mate.
Guampa – naczynie do yerba mate wykonane z bawolego rogu lub kopyta. Stosowane najczęściej do mate na zimno.
Guarana – roślina o owocach zawierających wysoką koncentrację kofeiny.
Guarani – południowoamerykańscy Indianie, pierwsi użytkownicy yerba mate.
Manzana – hiszp. jabłko.
Mate – naczynie z którego pijemy yerba mate, wykonane najczęściej z wysuszonego owocu tykwy (odmiana dyni), ceramiki lub różnych gatunków drewna. Nazwą „mate” potocznie określa się napar lub susz ostrokrzewu paragwajskiego.
Mate de leche – yerba mate z mlekiem.
Mateina – potoczne określenie kofeiny w yerba mate. Według niektórych danych mateina jest izomerem kofeiny.
Matero – określenie mistrza ceremoni picia yerba mate lub nazwa naczynia do yerba mate.
Naranja – hiszp. pomarańcza.
Organiczny (produkt) – określenie produktów spożywczych uzyskanych bez użycia chemicznych środków ochrony roślin i nawozów.
Ostrokrzew paragwajski – Ilex paraguariensis, gatunek drzewa z którego pozyskuje się liście i drobne patyczki do yerba mate. Występuje wyłącznie w Ameryce Południowej między 12 a 33° szer. geogr. pd.
Palo santo – aromatyczne, żywiczne drewno z którego wykonuje się naczynie do picia mate.
Poleo – gatunek mięty dodawany do yerba mate.
Porongo – rodzaj grubościennego naczynia z tykwy o szerokim otworze.
Silueta – (hiszp. sylwetka) yerba mate dla osób dbających o linię – zazwyczaj z dodatkiem ziół, alg i minerałów.
Sin humo – (hiszp. bez dymu)określenie to oznacza, że dany gatunek yerba mate nie poddany był procesowi suszenia dymem.
Sin palo – (hiszp. bez patyczków) – określenie to oznacza, że dany gatunek yerba mate zawiera wyłącznie samie listki.
Suave – (hiszp. łagodny) – określenie łagodnych i delikatnych gatunków yerba mate.
Terere – yerba mate zalana zimną wodą, czasem pita z lodem, ziołami, limonką lub innymi owocami.
Tykwa – odmiana dyni, z owoców tej rośliny wykonuje się tradycyjne naczynia do yerba mate.
Yerbera – pojemnik do przechowywania yerba mate.
Yerba mate – wysuszone i poddane różnym obróbkom liście (czasem z drobnymi patyczkami) ostrokrzewu paragwajskiego przygotowane do robienia naparu.