Terere to yerba mate zalana zimną wodą, z kostkami lodu oraz świeżymi ziołami. Szczególną popularnością picie terere cieszy się w Paragwaju oraz właśnie na południu Brazylii. Ten sposób picia pochodzi z kolebki yerba mate (Paragwaju), a dokładnie – z czasów Wielkiej Wojny Paragwajskiej, kiedy to 4 yerbowe kraje stanęły do walki o ziemie i władzę w centrum Ameryki Południowej.
W trakcie walk trudno było wytrzymać upał w dżungli, zaś przygotowanie ciepłej wody do yerby było ryzykowne – dym z ogniska zdradzał położenie wojsk przeciwnikom. Tak też żołnierze zaczęli pić yerba mate na zimno. Orzeźwiające, wyostrzające percepcję i pobudzające terere do dziś stanowi najważniejszy trunek w Paragwaju. Dlatego też susz brazylijskiej ervy do terere jest z wyglądu dość paragwajski: posiada duże listki, patyczki i trochę pyłu. Nie jest jednak mocno dymiony – delikatne w smaku listki świetnie komponują się z dodatkami ziół, owoców czy soków. Terere w Brazylii pija się z guampy, czyli naczynka z bawolego rogu. Nadaje się ono tylko do zimnych napojów – gdyż guampa jest wrażliwa na temperaturę.
TIPO-PU1 – susz specjalnie dla Urugwaju
Brazylia jest jednym z największych producentów yerba mate, ale to właśnie w pobliskim Urugwaju najwięcej osób spożywa napar z ostrokrzewu paragwajskiego. Niestety Urugwajczycy nie mają własnych plantacji (roślinka tam nie rośnie) i dlatego na potrzeby – ogromnego – spożycia yerba mate w Urugwaju, w Brazylii produkowany jest specjalny rodzaj suszu. Gusta ich sąsiadów są zupełnie odrębne od tych w Brazylii, Paragwaju czy Argentynie.
Dla Urugwajczyków przygotowuje się tzw. TIPO-PU1, susz na eksport do Urugwaju, posiadający bardzo drobno zmielone listki i dużo pyłu. Nie ma w nim gałązek, ani nadmiernej goryczki – susz leżakuje kilka miesięcy. To przepis na bardzo mocną i bardzo smaczną yerba mate po urugwajsku. Urugwajczycy piją ją z „poronga” – górnej części tykwy, stąd częste w tych naczynkach są fantazyjne nóżki czy podstawki. TIPO-PU1 spodoba się osobom, które cenią yerbowy pył. W samej Brazylii nikt nie pija tej yerba mate – w końcu mają swoje równie sproszkowane chimarrão!
Yerba Mate Green – zielona mate dla Europy
I kolejną odmianą brazylijskiej ervy (choć sami brazylijczycy jej nie piją), jest tzw. zielona yerba (mate green, verde mate etc.). Jest to rodzaj suszu ostrokrzewu paragwajskiego, który posiada duże, mięsiste i świeże listki oraz patyczki, bez pyłu. Taki gust bowiem mają najczęściej europejczycy, pija się tak yerbę też w USA czy Chinach (gdzie sprawdza się w herbacianej formie).
Brak pyłu i wyjątkowa świeżość tej yerby sprawiają też, że nie jest wybitnie mocna w działaniu, ale pozwala poczuć odżywienie organizmu wysoką zawartością związków czynnych, szczególnie polifenoli. Zielone yerby są suszone gorącym powietrzem, zachowując tym samym bardzo lekki, trawiasty, organiczny smak. Zielona yerba mate jest idealna, jako baza pod rozmaite mieszanki owocowe czy ziołowe, co śmiało wykorzystują producenci tego rodzaju ervy z Brazylii.
Jak widać – Brazylia hojnie obdarza świat dobrej jakości, świeżą erva mate! Zakochaj się w szalenie intensywnej zieleni, smakując różnego rodzaju brazylijskich wersji suszu z ostrokrzewu paragwajskiego.